De juiste manier om een weegschaal te gebruiken om bij te houden wat je eet
Als je macro’s bijhoudt, is een voedselweegschaal een goed idee. Maar je moet wel weten hoe je hem moet gebruiken.
Het bijhouden van de calorieën en macronutriënten in het voedsel dat je eet kan je helpen je doelen op het gebied van voeding te bereiken, van gewichtsverlies, tot gewichtstoename, tot proberen meer greep te krijgen op je inname van eiwitten en vitaminen. Om deze informatie nauwkeurig te peilen, wil je een voedselweegschaal aanschaffen. Maar wat dan?
Hoe gebruik je een weegschaal om voedsel bij te houden
Als je een portie voedsel in je app logt, is het moeilijk om door er met je ogen naar te kijken precies te weten hoeveel je eigenlijk eet. Bijvoorbeeld, als een portie pindakaas van twee eetlepels 190 calorieën is, is dat dan ook hoeveel je op je toast smeert? Als je het dun op één sneetje smeert, krijg je misschien de helft van die hoeveelheid binnen. Als je het dik op twee smeert, eet je misschien wel het dubbele van wat je denkt.
Je kunt dus je toast op een bord op de weegschaal leggen, hem tarreren (waardoor het scherm op nul wordt gezet), dan je pindakaas op de toast smeren en hem weer neerleggen om het gewicht te weten te komen. In plaats van een portie van twee eetlepels te loggen, kun je je voedsel-app vertellen dat je in grammen meet, en dat je 20 gram pindakaas eet. (Dat is iets minder dan de standaard portie, die 32 gram is, en dus eet je eigenlijk 118 calorieën.) Snap je het idee?
Je hoeft natuurlijk niet elke hap voedsel tot op de gram nauwkeurig af te wegen. Als je drie ochtenden achter elkaar je toast weegt en je krijgt 18 gram, 21 gram, en 20 gram, dan kun je het gewoon elke ochtend als 20 gram loggen en zit je in principe op schema. Een keukenweegschaal kan je helpen bij het leren schatten van porties, en kan ook handig zijn bij het verdelen van recepten. Ik koop bijvoorbeeld graag diepvries kipreepjes die in een grote zak komen, dus als ik vier ons kip in een gerecht wil, gebruik ik de weegschaal om vier ons af te wegen. Een keukenweegschaal is ook handig bij het koken, dus het is een goede investering, zelfs als je niet van plan bent je macro’s op lange termijn bij te houden.
Wat te doen met voedingsmiddelen die van gewicht veranderen als je ze kookt
Sommige voedingsmiddelen veranderen van gewicht als je ze kookt, waaronder vlees en granen, dus moet je ze rauw of gekookt wegen? Er is hier een kort en een lang antwoord.
Je kunt dus je toast op een bord op de weegschaal leggen, hem tarreren (waardoor het scherm op nul wordt gezet), dan je pindakaas op de toast smeren en hem weer neerleggen om het gewicht te weten te komen. In plaats van een portie van twee eetlepels te loggen, kun je je voedsel-app vertellen dat je in grammen meet, en dat je 20 gram pindakaas eet. (Dat is iets minder dan de standaard portie, die 32 gram is, en dus eet je eigenlijk 118 calorieën.) Snap je het idee?
Je hoeft natuurlijk niet elke hap voedsel tot op de gram nauwkeurig af te wegen. Als je drie ochtenden achter elkaar je toast weegt en je krijgt 18 gram, 21 gram, en 20 gram, dan kun je het gewoon elke ochtend als 20 gram loggen en zit je in principe op schema. Een keukenweegschaal kan je helpen bij het leren schatten van porties, en kan ook handig zijn bij het verdelen van recepten. Ik koop bijvoorbeeld graag diepvries kipreepjes die in een grote zak komen, dus als ik vier ons kip in een gerecht wil, gebruik ik de weegschaal om vier ons af te wegen. Een keukenweegschaal is ook handig bij het koken, dus het is een goede investering, zelfs als je niet van plan bent je macro’s op lange termijn bij te houden.
Wat te doen met voedingsmiddelen die van gewicht veranderen als je ze kookt
Sommige voedingsmiddelen veranderen van gewicht als je ze kookt, waaronder vlees en granen, dus moet je ze rauw of gekookt wegen? Er is hier een kort en een lang antwoord.
Om eerlijk te zijn weeg ik voedsel niet eens altijd. Als ik een pond gemalen rundvlees koop, en ik wil vier porties chili maken, dan log ik elke portie als bestaande uit vier ons (een kwart pond) rauw gemalen rundvlees.
Recente reacties