Waarom sommige culturen geen rugpijn hebben

Lijkt je ruggengraat op een C, een S, of een J? Miljoenen mensen over de hele wereld lijden pijn door te veel zitten. Sommigen zijn zelfs overgegaan op het gebruik van sta-bureaus, maar hebben nog steeds pijn. Esther Gokhale, een acupuncturiste en een houdingsgoeroe, zegt dat ze het antwoord heeft.

Ze zegt dat we vergeten zijn hoe we ons lichaam op een natuurlijke manier moeten gebruiken. En dat is de reden dat zo velen van ons last hebben van nekpijn, rugpijn, en andere repeterende blessures.

Gokhale zegt dat veel mensen te veel inzakken in de vorm van een C. Andere mensen duwen hun buik en borst naar voren terwijl hun rug en kont naar achteren getrokken zijn. Van opzij bekeken heeft hun ruggengraat de vorm van een S. Hoewel de C vorm misschien meer ontspannen aanvoelt en de S vorm gespannener, zegt ze dat beide onnatuurlijk zijn en een recept voor rugpijn.

Gokhale zegt dat veel inheemse culturen helemaal geen last hebben van rugpijn, en dat komt door de vorm van hun wervelkolom, die van boven recht is en aan de onderkant kromt. Van opzij bekeken heeft ze de vorm van de letter J.

Ze begon haar onderzoek naar houding oorspronkelijk nadat ze als jonge moeder zelf rugpijn had. Ze beschreef haar pijn als ondraaglijk. Ze kon ’s nachts niet slapen en kon zelfs haar baby niet oppakken. Na een operatie kreeg ze wat verlichting, maar de pijn keerde terug. Nadat ze gehoord had dat ze weer geopereerd zou moeten worden, wist ze dat het antwoord niet in de conventionele geneeskunde lag. Ze moest buiten de kaders denken. Na het lezen van medische studies waaruit bleek dat traditionele culturen deze moderne problemen niet hadden, besloot ze ze uit de eerste hand te bestuderen. Ze reisde de wereld rond, verkende dorpen van Afrika tot Ecuador, en bestudeerde hoe de mensen stonden, zaten, bewogen, en werkten. Ondanks dat ze een zeer lichamelijk veeleisend leven hadden, waren ze meestal pijnvrij.

Gokhale heeft een boek geschreven en video’s gemaakt waarin ze goede sta- en zittechnieken aanleert. En in Silicon Valley is ze een houdingsgoeroe geworden voor leidinggevenden van tech-bedrijven. Ze heeft lesgegeven aan de CEO van Youtube en lessen gegeven in tech bedrijven als Facebook en Google. Hoewel veel medici in Californië hun patiënten naar Gokhale sturen voor houdingscoaching, is niet iedereen overtuigd. Een Californische arts gelooft dat het misschien niet de J vorm van de ruggengraat is waardoor mensen uit inheemse culturen en leerlingen van Gokhale minder pijn hebben. Hij zegt dat het sterkere buikspieren kunnen zijn die mensen uit inheemse culturen van nature hebben en die Gokhale’s leerlingen leren door haar oefeningen.

Dit vind je misschien ook leuk...