De beste scooterverzekering afsluiten hoeft niet zo moeilijk te zijn

De scooter is sinds jaar en dag een ontzettend populair vervoermiddel. De kans is ontzettend groot dat we daarmee absoluut niets nieuws vertellen. Aan het kopen van een scooter zijn echter vergelijkbaar met de auto een aantal niet onbelangrijke eisen of voorwaarden verbonden. Zo dien je er bijvoorbeeld rekening mee te houden dat het afsluiten van een scooterverzekering altijd wettelijk is verplicht. Ben jij ook eigenaar geworden van een scooter en zou je daarmee maar wat graag rond willen rijden in het Nederlandse verkeer? Dan is het zeker interessant om je grondig op voorhand te verdiepen in de informatie die je aantreft hieronder op deze pagina.

Een eerste kennismaking met de scooterverzekering 

Laat ons om te beginnen eerst alvast kijken naar wat de scooterverzekering nu eigenlijk precies is. In grote lijnen kunnen we ze eigenlijk gewoon gaan vergelijken met de verzekering die je voor je auto gaat afsluiten. Wat betekent dat nu precies? Dit betekent dat je een keuze kan maken tussen:

  1. De WA-verzekering voor scooters;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering voor scooters;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering voor scooters; 

Hoe dan ook is de WA-verzekering afsluiten altijd een verplichting. De Nederlandse overheid heeft er net als de overheden van de andere Europese landen voor gekozen om een dergelijke verplichting in te voeren omdat er op die manier behoorlijk wat onaangename verrassingen voorkomen kunnen worden. Vroeger was het een frequent voorkomend feit dat mensen die geconfronteerd werden met een ongeval waar ze zelf geen schuld aan troffen de daarmee gepaard gaande kosten niet konden betalen. Daar moest volgens de overheid (geheel terecht) van afgestapt kunnen worden. 

De scooterverzekering is dus verplicht af te sluiten?

Dat klopt. Voor iedereen die met zijn of haar scooter op de Nederlandse wegen wenst te rijden geldt dat er een wettelijke verplichting bestaat voor het afsluiten van de WA scooterverzekering. Indien je er louter en alleen voor kiest om deze dekking af te sluiten zal je tot de conclusie komen dat je scooter uitsluitend is verzekerd tegen de schade die wordt aangericht aan derden. Met andere woorden, als jijzelf schade ervaart ben je daarvoor helaas niet verzekerd. Dit is uiteraard wel een niet onbelangrijk aandachtspunt waar je graag de nodige aandacht aan zal willen geven.

Welke scooterverzekering is voor jou nu echt het interessantst? 

Als je van plan bent om een scooterverzekering af te sluiten zal het direct duidelijk worden dat er op de markt op dit vlak tal van verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. De eerste optie waar je voor kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Je scooter verzekeren op deze manier heeft als gevolg dat je voldoet aan de wettelijke verplichting terwijl je bovendien toch nog steeds kan rekenen op zeer lage kosten. Keerzijde van de medaille is helaas wel dat de schade die jouw eigen scooter oploopt op geen enkele manier is verzekerd. Dat kan voor veel mensen best vervelend zijn.

Buiten de WA-verzekering heb je in de praktijk natuurlijk ook de mogelijkheid om te kiezen voor het afsluiten van bijvoorbeeld de WA+ beperkt of de WA+ volledige cascoverzekeringen. Voor allebei deze verzekeringen geldt dat ze er op gebrand zijn om ook diverse vormen van eigen schade in te dekken. Bij de WA+ beperkt cascoverzekering gaat het dan wel uitsluitend om schade veroorzaakt door een brand of explosie of als gevolg van diefstal. Bij de WA+ volledige cascoverzekering is er eveneens sprake van een dekking voor de schade die je zelf hebt veroorzaakt.

Wat wanneer de kosten voor je verzekering te hoog uitvallen?

Over het algemeen kan er worden gesteld dat het met de kosten van de scooterverzekering eigenlijk best wel meevalt. Dit betekent dat je eigenlijk helemaal niet hoeft te vrezen voor een torenhoge premie. Natuurlijk is het aan de andere kant wel zo dat de verzekering die je voor je scooter afsluiten niet de enige is waar je rekening mee dient te houden. Blijken de kosten dan uiteindelijk toch net wat te hoog uit te vallen? Dan kunnen de onderstaande tips je helpen om deze te drukken.

Tracht je verzekeringen zoveel mogelijk te bundelen

Wanneer de scooterverzekering niet de enige verzekering is waarover je beschikt is het altijd interessant om ervoor te kiezen om je verschillende verzekeringen zoveel als mogelijk is te bundelen. Door het afsluiten van verschillende verzekeringen bij één en dezelfde verzekeraar zal je namelijk in de praktijk tot de vaststelling komen dat je alleen maar een belangrijkere klant zal worden. Dat uit zich vervolgens uiteraard in een voordeliger prijskaartje. Dit terwijl de dekkingen waar je op kan rekenen uiteraard gewoon dezelfde zullen blijven. Zo sla je twee vliegen in één klap. 

Diks verzekeringen | Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

Is er sprake van een eigen risico bij je verzekering of niet?

Het komt niet zelden voor dat er voor de scooterverzekering afsluiten geen eigen risico wordt gehanteerd. Dat gezegd hebbende betekent dat in de praktijk natuurlijk niet dat, dat ook geldt voor de andere verzekeringen waar je mogelijks over beschikt. Is er bij één of meerdere van deze verzekeringen wel sprake van een eigen risico, maar heb je deze gewoon op het standaard niveau laten staan? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je de premie kan drukken simpelweg door dat eigen risico een beetje (meer) te verhogen. Dit is dan ook zeker iets wat het overwegen waard is. 

Ook andere factoren beïnvloeden de premie van je verzekering

Ook al hou je nog zo goed mogelijk rekening met de verschillende elementen die je verzekeringspremie kunnen beïnvloeden, de kans bestaat dat je toch nog steeds niet zal kunnen rekenen op de laagst mogelijke premie voor je scooterverzekering. Dat kan dan het gevolg zijn van het feit dat de scooter daarvoor gewoon over veel te stevige specificaties beschikt. Daarnaast is het echter ook mogelijk dat je in het verleden al bent geconfronteerd met één of meerdere schadegevallen waarbij er sprake was van verwijtbare schade welke door jou werd veroorzaakt. In ieder geval, wil jij absoluut kunnen rekenen op de meest interessante premie voor wat het verzekeren van jouw scooter betreft? Dan mag het duidelijk zijn dat er best met een groot aantal verschillende zaken rekening zal moeten worden gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk...